Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zápisky z Holandska 8: Holandsko zábavné!

Poprvé jsem se s tou pravou holandskou zábavou setkal v září, roku 2013, když jsem se proplétal barevně nasvětlenými ulicemi města Enschede.

Náměstí i přilehlé ulice byly plné lidí, mladých i starších, a měli jedno společné. Ze všech se na chvíli staly malé děti, které si užívají naplno zábavy toho večera. Do Enschede totiž přijel ohromný lunapark a celé město bylo na nohou.

Město plné všemožných atrakcí postavených tak, že jste měli chuť se z nich dotknout stěn přilehlých domů, tak blízko vše bylo. Pozoroval jsem se zájmem teenagery, jak se snaží za vhozené euro ulovit v koši plyšových hraček postavičky Pat a Mat, které jsou v Holandsku naprostým fenoménem, zaručenou klasikou a ztělesněním toho nejlepšího humoru. A o pár let později na dovolených s dětmi zjistíte, že byť je krásné mnoho dní jen tak jezdit na kole po holandských stezkách a užívat si všeho toho silničního komfortu, děti se prostě chtějí bavit, a to jakýmkoliv druhem zábavy spojeným s jakýmkoliv druhem zábavních parků. A jelikož zábavy není nikdy dost a jelikož Holanďané se opravdu bavit umí, je na čase si něco o té jejich zábavě taky povědět.

Již na úvod vám musím říct jedno; Holandsko je opravdu pro děti absolutním rájem. Někdy si nejsem jist, zda takové restaurace s jejich dětskými koutky stavěli lidé proto, že chtěli mít restauraci nebo právě onen dětský koutek. Nepředstavujte si však koutek    v doslovném smyslu slova. Při našich cyklo cestách jsme narazili na restauraci, kde spíše než hrací koutek lze tento prostor nazvat ohromné venkovní hřiště s všemožnými hracími atrakcemi, prolézačkami a dalšími vymoženostmi, co vás jen napadne. Sami jsme se museli zeptat, zda tomu rozumíme a opravdu tento skoro park patří k dané restauraci, načež jsme dostali s úsměvem souhlasnou odpověď, a tak jsme si objednali dvě kávy a děti měly vystaráno na půl odpoledne. Abych nezapomněl, vstup je samozřejmě zdarma. Na děti je zde myšleno až v první řadě a vše se uzpůsobuje tak, aby bylo o tu pravou zábavu opravdu řádně postaráno. Místní lidé jsou prostě rádi, když se děti baví a to i na úkor jejich osobního pohodlí a klidu.

Ale i dospělí Holanďané jsou milovníci zábavních parků, vždyť jejich adrenalinové atrakce jsou proslulé po celé Evropě a často je můžeme vidět i u nás. Zábavní parky jsou posety po celém Holandsku, ale pokud máte děti menší, určitě nepohrdnete parky, které nejsou nutně ve stylu výcvikového střediska NASA. Jeden takový ve městě Apeldoorn nese jméno po bývalé královně Julianě, tedy Julianatoren. Historie parku sahá až do roku 1910 a najdete zde přes 60 atrakcí všeho druhu. Ta ohromná barevnost a dokonale prvoplánově přehnaná kýčovitost celého parku potěší nejen děti, ale rozhodně i dospělé návštěvníky. Věřte mi, i z vás dospěláků udělá tento prostor na chvíli návštěvníky s duší dítěte a vy se přistihnete, jak se bez ostychu bavíte s vašimi ratolestmi. Ostatně, lze očekávat, že zde vás nikdo nezná, tak proč si nedovolit trochu té spontánnosti. Na malé ploše zde najdete vše, co si můžete přát, všemožné kolotoče, houpačky, lodičky, sedačkové výtahy, dráhy, autíčka a vláčky. V parku Julianatoren prostě můžete strávit v pohodě celý den, vždyť po zakoupení jedné vstupenky lze na všechny ty atrakce chodit pořád a pořád, dokud sami neusoudíte, že už toho bylo ale opravdu příliš.

Pokud hledáte nějaký tematický park, například ve stylu divokého západu, pak nesmíte vynechat zábavní park Slagharen, který najdete u města De Belt. Park je podobně přívětivý pro menší návštěvníky stejně jako Julianatoren. Samotné téma westernu je velmi vtipně zakomponováno do všech atrakcí a i tady je park zárukou, že se budete bavit vskutku náramně. A opět, jako již bývá zde v Holandsku zvykem, po zaplacení celodenního vstupného si můžete místní atrakce užít dle libosti až třeba do zavíracích hodin.

Chcete-li naopak vyrazit za zvířaty, žádný problém! Běžně při svých výletech narazíte na místní malá zoo, což jsou oplocené mini farmy se spoustou zvířat od slepic, zajíců a králíků až po srnky, daňky, a vůbec další zvěř, kterou spíše najdete u nás v lesích. Ale jelikož Holandsko moc lesů nemá, a tudíž nemá prostor pro přirozený život těchto zvířat, je potřeba jim tento prostor vytvořit a zároveň tím dětem přiblížit jejich život. Takže se zastavte podívat se na takovou mini zoo třeba do Vollenhove nebo do městečka Groede s parkem Groede Podium, kde současně u tohoto zvířecího mini parku je pro děti připraven i volně přístupný hrací park s tématem vodního živlu, kde si děti můžou hrát s nejrůznějšími vodními mlýnky, přelivy a hradidly. A jelikož jsou zde pozůstatky válečného opevnění, děti se vyřádí i v místních betonových bunkrech z dob druhé světové války, které jsou samozřejmě volně přístupné.

Samozřejmě Holandsko je bohaté i na klasická zoo, třeba v Emmenu, opičí zoo v Apenheulu, motýlí zoo v Havelte, ale ještě zábavnější je návštěva delfinária Dolfinarium v Harderwijku s nejrůznějším programem, kde se vám představí v akci tuleni, mroži, lachtani, a samozřejmě delfíni. Jejich delfíní show je oceněna jako nejlepší show v Evropě a opravdu stojí za to vše vidět, nudit se rozhodně nebudete.

Pokud prahnete po ekologii, jeďte se podívat do záchranné stanice Ecomare na ostrov Texel, kde se starají o zraněné tuleně a další živočichy Severního moře a pomáhají jim zpět do volné přírody. Kousek od Ecomare navštivte muzeum věcí, jež vyplavilo moře na břeh, budete se opravdu divit, co všechno lze na plážích najít za bizarní kousky.

Ono vůbec muzea a zejména muzea umění jsou v Holandsku natolik rozšířený jev, který je téměř něco jako národní identita. Vždyť kdo jiný než Holandsko se může pochlubit tolika slavnými umělci, sochaři a malíři! Rembrandt, Bosch, van Gogh, Vermeer nebo Wolkers, ti všichni jsou opravdovým odkazem holandské umělecké tradice, která je proslulá po celém světě. A ta nejlepší muzea umění, ale i designu a architektury najdete samozřejmě v Amsterdamu a Rotterdamu. Ale malých lokálních muzeí mnohdy spojených s galerií je opravdu po celém Holandsku nespočet, takže je z čeho vybírat.

Až budete mít dost všech těch kolotočů, natřásadel, vláčků, horských drah, lanovek a strašidelných hradů, zoologických zahrad, kultury a umění, není nic jednoduššího než se odreagovat u vody v některém z místních koupališť. Anebo ještě lépe, přímo na některé z nesčetných pláží Holandska.

Venkovní koupaliště najdete téměř v každém menším městečku, mnohdy se slanou vodou. Zde si stačí opravdu vybrat přímo v místě, kde se zrovna nacházíte, není potřeba jezdit nikam daleko, vše máte v dosahu. Jen pozor na liberální výchovu holandských dětí, je třeba se připravit na určitou zvýšenou dětskou živelnost a hravost. Ale to vše k tomu patří a prostě jiný kraj, jiný mrav.

Pokud vyrazíte na pláž k moři, počítejte s tím, že Holanďané mají přímo svou plážovou kulturu v krvi. Jen tak si posedávají na dekách nebo skládacích židlích a kochají se výhledem na moře nebo se baví v plážových pavilonech, prosklených restauracích vystavěných ze dřeva s bílým mořením s výhledem na moře, kde můžete vyzkoušet všechny možné místní pokrmy jako jsou slávky nebo ústřice. Ty si koneckonců můžete nasbírat i sami. Sběr ústřic je v Holandsku doslova národní sport, ne nepodobný našemu houbaření. V místech okolo strand pavilonů je prostě živo a kromě restaurace zde najdete rovněž půjčovny všech potřebných i nepotřebných věcí a hlavně opravdu rozlehlé písečné pláže, kde najdete ten svůj klid klidně dál od lidí. A to je pak to ideální místo na hraní her všeho druhu. Takové fotbalové blbnutí na písečné pláži dostává úplně jiný rozměr, věřte mi.

Pokud navštívíte místní kraj v zimě, nezapomeňte si přibalit své brusle. Vždyť všechny ty kanály a jezera jsou jako dělané na parádní bruslení a taky že si jej lidé náležitě užívají. Jejich bruslařská tradice je dodnes živá a rychlobruslení je zde sportem číslo jedna. Ono projíždět se jen tak po zamrzlých kanálech uprostřed měst nebo v přírodě okolo nepropustného rákosí a lužních lesíků, kdy se vám obraz stále mění před očima, to je zážitek opravdu neopakovatelný.

A jestli přemýšlíte, jaký že to suvenýr si nutně musíte přivézt domů? Samozřejmě mimo všemožných cibulek tulipánů jsou největší klasikou Holandska dřeváky. Dají se koupit v podstatě všude po celém Holandsku, obyčejné, až po krásně různobarevně lakované s všemožným zdobením. A věřte mi, místní v nich opravdu chodí, samozřejmě hlavně na venkově při práci okolo domu. Ale než budete o této koupi uvažovat, zamyslete se jen nad jistou výstředností této obuvi u nás, přeci jen dřevěné boty se v našich krajích jen tak nenosí. Pravdou ale je, že kdo v Holandsku doma nemá své dřeváky, není snad ani pravý Holanďan.

Tak se vlastně nedivte, když si nakonec přivezete s sebou domů tu klasiku největší: figurky Pat a Mat. Vím, je to jako nosit dříví do lesa. Jenže kdo v Holandsku doma nemá své dvě české postavičky, není snad ani pravý Holanďan.

Autor: Josef Géba | sobota 25.3.2023 13:00 | karma článku: 14,86 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Josef Géba

Zápisky zkratkou: Dáte si čaj, drahá?

"Hned přijdu!", zavolal na nás z okna muž, zatímco my jsme čekali venku před domem. Byl to jeden z těch krásných jarních podvečerů ve Skotsku, uprostřed panenské přírody typicky holých kopců, vřesovišť, kamenných zídek a farem.

15.7.2023 v 13:00 | Karma: 18,49 | Přečteno: 364x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Zápisky zkratkou: Příště to bude lepší!

"Je to čím dál horší!", odpověděl mi obchodní partner na otázku, jak se mají a co nového v Holandsku. Byla to zajímavá podobnost k našemu způsobu všeobecně pojatých obchodních diskuzí u nás v Čechách. A tohle mě opravdu zajímalo.

8.7.2023 v 13:00 | Karma: 12,90 | Přečteno: 355x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Já a moje žena

Je tomu více jak 23 let, co jsem se seznámil se svou ženou, a více jak 18 let od doby, kdy jsme si řekli své Ano.

1.7.2023 v 13:00 | Karma: 22,55 | Přečteno: 425x | Diskuse| Osobní

Josef Géba

Na skok do Berlína

Říká se: "Postav dům, zasaď strom". A já k tomu s trochou dávkou nadsázky jen dodám: "...a zažít Berlín!".

24.6.2023 v 13:00 | Karma: 10,29 | Přečteno: 301x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Jeden den v Bratislavě

Jistě uznáte, že Bratislava není velkým tahákem a lákadlem k návštěvě obzvlášť, když my Češi máme přece takové město, jako je Praha!

17.6.2023 v 13:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 413x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Na skok do Dánska 7: Poslední dánské sřípky

Závěrečná kapitola o Dánsku se ponese v duchu "od všeho trochu". Pokusím se Vám trošku přiblížit, s čím lze počítat při cestě po Dánsku, co bych vám mohl doporučit, co bych udělal jinak. Prostě takový malý skromný rádce.

10.6.2023 v 13:00 | Karma: 11,42 | Přečteno: 261x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Na skok do Dánska 6: Dánsko překvapivé!

Tentokrát to bude vlastně velmi jednoduché a pragmatické povídání. Chci se s vámi podělit o všech divnostech, rozdílech, jinakostech, které mi Dánsko přivedlo do cesty.

3.6.2023 v 13:00 | Karma: 11,87 | Přečteno: 251x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Na skok do Dánska 5: 4 dny na ostrově Fyn a Kodaň

Po přesunu z Jutského poloostrova na ostrov Fyn nám začaly další 4 dny poznávání Dánska. (Pokračování předchozí kapitoly)

27.5.2023 v 13:00 | Karma: 10,26 | Přečteno: 250x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Na skok do Dánska 4: 5 dnů v jihozápadním Jutsku

Ne, nechci sestavovat klasický itinerář, ale přeci jen, Jutsko je pro nás v podstatě nejbližší region, který můžeme z Dánska navštívit.

19.5.2023 v 18:00 | Karma: 10,04 | Přečteno: 234x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Na skok do Dánska 3: Dánsko celé hygge!

Není to tak dávno, co jsem se svěřil jednomu mému známému, že jsem u sebe narazil na jeden problém. A sice, že mám pocit, že už všechno mám.

13.5.2023 v 13:00 | Karma: 16,03 | Přečteno: 378x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Na skok do Dánska 2: Dánsko barevné

Než navštívíte poprvé kteroukoliv zemi, máte o ní vždy jen velmi teoretickou představu, tu více či méně ovlivněnou četbou a hledáním informací o ní.

6.5.2023 v 13:00 | Karma: 12,38 | Přečteno: 293x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Na skok do Dánska 1: Dánsko poetické

„Tak jaké je to v tom Dánsku?“ Tato otázka mi byla položena již mnohokrát za krátkou dobu, co jsme se vrátili z téměř dvoutýdenního putování po této nejmenší skandinávské zemi.

29.4.2023 v 13:00 | Karma: 14,98 | Přečteno: 350x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Zápisky z Holandska 12: Zápisky z Holandska

„Je příšerné vedro,“ řekl jsem a zastavil u lavičky, která byla zrovna schovaná ve stínu habrového lesíku. Byl rok 2019 a v Holandsku panovaly historicky nejvyšší teploty od dob měření, jak rádi podotýkali zdejší meteorologové.

22.4.2023 v 13:00 | Karma: 12,35 | Přečteno: 268x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Zápisky z Holandska 11: Nový Zéland? Prostě Zéland!

Ne, nebojte, zůstáváme v Holandsku. Na jihu, v provincii Zéland neboli Zeeland. V krajině tří velkých řek, ústících do Severního moře

15.4.2023 v 13:00 | Karma: 11,00 | Přečteno: 234x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Zápisky z Holandska 10: Jeden den v Rotterdamu

Mám rád nekonvenční design a architektonický styl rebelující, kontroverzní, vyzývající k diskuzi. Mám rád svobodného městského ducha, kde lze vnímat jedinečnost místních komunit.

8.4.2023 v 13:00 | Karma: 11,89 | Přečteno: 340x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Zápisky z Holandska 9: Holandsko stavitelské!

Cihlové domy, cihlové protihlukové stěny oddělující silnice od obytných částí měst, cihlové chodníky, cihlové silnice...

1.4.2023 v 13:00 | Karma: 13,16 | Přečteno: 258x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Zápisky z Holandska 7: O ubytování, restauracích a nákupech a jedné místní specialitě 2.

V restauraci ale můžete narazit i na jiný problém, než je výběr toho správného jídla. A tím je jazyk. Tedy jazyk z pohledu čistě lingvistickém. (pokračování 1. části)

18.3.2023 v 13:00 | Karma: 20,60 | Přečteno: 617x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Zápisky z Holandska 6: O ubytování, restauracích a nákupech a jedné místní specialitě 1.

Kdokoliv, kdo navštívil Holandsko, mi musí dát zapravdu. Prostě Holandsko není Francie a Holanďané si na nějakou gastronomickou speciálnost zase tak moc nepotrpí.

11.3.2023 v 13:00 | Karma: 20,54 | Přečteno: 569x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Zápisky z Holandska 5: Lidé holandští!

Nejen pro Holandsko platí, že země je věrným odrazem člověka. A tak je na čase si něco o místních lidech povědět.

4.3.2023 v 13:00 | Karma: 31,60 | Přečteno: 1842x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Zápisky z Holandska 4: Holandsko, země veřejná!

Když budete v Holandsku pár dnů, narazíte na fenomén, který vám nedá spát: veřejný prostor. Jestli se ptáte, co je na něm zvláštního, stačí se trochu rozhlédnout okolo sebe a zjistíte jistou harmonii míst, kterými procházíte.

25.2.2023 v 12:51 | Karma: 23,08 | Přečteno: 724x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 424x
Tvůrce cestopisného blogu Zápisky (už nejen) z Holandska a nadšený cestovatel s potřebou pohodlné postele a vlastní koupelny. Více informací a článků najdete na www.zapiskyzholandska.cz

Seznam rubrik