Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

E38v93a 33R23o77s61o64v88á

15. 6. 2023 8:00

Pro Dansko je urcite typicka lekorice. Ve vsech moznych podobach a prichutich. Coz ale nasince asi moc nenadchne

1 0
možnosti

V Dánsku, respektive v Jutsku, jsem nebyla na dovolené, ale na studijním pobytu s větší skupinou účastníků, v níž byli politici, novináři a úřednící samospráv. Část nás bydlela po celou dobu pobytu v luxusním hotelu v Lemvigu, druhá v jeho části Fjaltringu, v penzionu, který si postavili místní. Zisk z jeho provozování putuje do obecní banky, stejně jako peníze za pronájem větrné elektrárny. Obecní banka pak poskytuje místním výhodné úvěry na stavbu domu nebo na rozjezd podnikání.

Zajímavé je, že pořízení rodinného domku tam vyjde levněji, než bydlení v nájemním bytě. To bylo pro nás velké překvapení.

Nám, co jsme bydleli ve Fjaltingu, připravovaly snídaně a večeře místní ženy, většinou to byla domácí kuchyně, na níž vzpomínám dodnes. (Za týden jsem se tam spravila o čtyři kila.)

Horší to bylo s obědy v hotelu; většinou šlo o švédské stoly, na nich byly ryby, maso a spousta nejrůznějších omáček, které jsme neuměli správně používat, netušili jsme, jaká omáčka patří k tomu kterému pokrmu...

Kolegyně si většinou z Dánska odvážely nějakou parádu, já koupila nepřekonatelný višňový džem, a hrnky na presso ze speciálního obchodu, kde přecházel zrak nad množstvím a vysokou úrovní sortimentu.

To nejdůležitější, co jsem si odtud odvezla, se nedalo pořídit za peníze: byla to reálná zkušenost, že lidé se mohou k sobě chovat s respektem a mít se rádi, a to napříč generacemi. Např. tamní sedmdesátníci nacvičili s puberťáky místní školy rockovou operu na motivy biblického příběhu, večer nám přišla zahrát a zazpívat parta muzikantů, v níž byli dvacátníci i sedmdesátníci... Chloubou Fjaltringu je eskymácké muzeum, v němž je i divadelní škola pro menšiny, kterou provozuje Inuita s Norem.

1 0
možnosti

J22o68s19e61f 37G69é88b96a

10. 6. 2023 18:38

Paráda! Určitě tak bohaté zkušenosti nemám, ale ohledně chování místních lidí s vámi naprosto souhlasím. Tomu se někdy až nedalo věřit a člověk si říkal, proč to mnohdy tak nejde i u nás.

My jsme s těmi snídaněmi bojovali, ale vlastně jsme se tomu zasmáli. Nijak nás to nerozhodilo.

A co se týče některých obchodů, tak s vámi souhlasím, taky jsme se nestačili divit, jak úžasné a designové věci se tady dají pořídit.

Díky za doplnění 👍👍

0 0
možnosti
  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 424x
Tvůrce cestopisného blogu Zápisky (už nejen) z Holandska a nadšený cestovatel s potřebou pohodlné postele a vlastní koupelny. Více informací a článků najdete na www.zapiskyzholandska.cz

Seznam rubrik