Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeden den v Bratislavě

Jistě uznáte, že Bratislava není velkým tahákem a lákadlem k návštěvě obzvlášť, když my Češi máme přece takové město, jako je Praha! 

Trošku s despektem se možná někteří díváme na Bratislavu, malinko až přezíravě s jistou dávkou opovržení až snobství, které se snoubí v našem ledabylém nezájmu. Jednoduše řečeno, davy návštěvníků se z Čech do hlavního města Slovenska rozhodně nehrnou, a tak mě napadlo jít trošku proti proudu a toto mladé město ležící na řece Dunaji přeci jen malinko prozkoumat.

Bratislavu povětšinou míjíme, když jedeme do Maďarska, nebo dál na Slovensko. I přes moje četné obchodní schůzky tady ve městě jsem nikdy Bratislavu opravdu nenavštívil, byť jsem zde byl nesčetněkrát. Takže bylo potřeba si nejprve připravit malý itinerář, abychom poznali alespoň hlavní místa tohoto města.

Výchozí bod do města jsem zvolil centrum Eurovea. Lze tady velmi komfortně zaparkovat, a navíc si užít promenádu po nábřeží Dunaje. Eurovea je nová zóna s obchodním domem, restauracemi, kancelářemi, byty a parkem podél řeky. Navíc je tato zóna v těsné blízkosti centra města, vlastně se zde utváří nové rozšířené centrum, které přitahuje obyvatele z periferií zpět do vnitřní části Bratislavy. Musím říct, že koncept mě nesmírně zaujal svým pojetím, kdy se na jednom místě propojují prvky relaxační, pracovní a nákupní. Že tento koncept může fungovat lze vidět na podobném přístupu například v nedávno zbudované tržnici uprostřed Rotterdamu. Propojení bytových domů s byznysem či nákupními zónami ale není nijak ojedinělé. Vždyť v minulosti se tímto způsobem rozvíjela všechna města, jen forma byla jiná. Mám dojem, že se pouze navazuje na něco, co již zde v minulosti velmi dobře a ověřeně koexistovalo.

Tento dialog zdánlivě několika odlišných světů je tady na nábřeží ještě patrnější, když se podíváte na způsob celé výstavby. Kanceláře a byty jakoby obepínají celou obchodní zónu, která je součástí a středem komplexu s prosklenou střechou, takže okolní zástavbu můžete pozorovat přímo z centra obchodního domu.

Na první pohled se může tato symbióza jevit zvláštně, ale je evidentní, že touto zástavbou to nekončí a stejně propracované je i venkovní okolí plné relaxačních zón, hřišť, restaurací a kaváren. Pro městského člověka může být tento koncept žití velmi vhodnou alternativou ke klasické panelákové periferní zástavbě.

Směrem na východ podél řeky můžete pozorovat rozrůstající se zónu s výškovými budovami, kancelářemi a dalšími přilehlými objekty. Je evidentní, že Bratislava roste a tato mladá tvář se jí daří rozšiřovat a podle mého názoru to dělá velmi kvalitně.

Naše cesta však vede dál ke Starému mostu, jehož kořeny sahají až do 15. století. S tímto mostem se pojí jedna smutná událost, po seskoku z tohoto mostu se zde utopil zpěvák Jiří Schelinger.

Jakmile minete tento most, přijdete až ke schodišti, které vás zavede k památníku padlých vojáků. Zde se vydejte směrem do města přes hlavní třídu. Po levé straně uvidíte Slovenskou národní galerii s poměrně kontroverzní brutalistní přístavbou. Pravdou je, že budovu nelze přehlédnout, určitě zaujme, zda v pozitivním nebo negativním smyslu, ponechám na návštěvníkovi. Nicméně jedná se o vpravdě ryze nekonvenční architektonické dílo. Kontroverzní a diskutabilní. A taková by občas architektura měla být. Vybočovat z průměrnosti, na jednu i na druhou stranu. A i když nebudete fanouškem takové přístavby, věřte mi, určitě se zde na chvíli zastavíte. Někdo bude kroutit pochvalně hlavou, jiný nevěřícně. No a není tohle vlastně to správné poslání takové stavby, vyvolávat diskuze? Protože diskutujeme pak více o stavbě, či o době, kdy se stavba realizovala? 

Pokud půjdete dále, dostanete se do vnitřního města, jehož první dominantu, kterou uvidíte je Slovenské národní divadlo. Téměř jako by z oka vypadlo našemu Národnímu divadlu, jen ji nelze nazývat Zlatá kaplička, ale kaplička stříbrná. Opravdu, střecha je stříbrná, toť téměř celý rozdíl. Samozřejmě trošku přeháním, ale i tak je to zajímavá skutečnost a nějak se nemůžu zbavit myšlenky nad jistou historickou paralelou. Jako by divadlo nechtěně odkazovalo na určitou symboliku, tedy Bratislava toť město věčně ve stínu slavné Prahy. Jako by se bála sama vykročit vlastním směrem, jako by paralyzovaná stále hleděla na svou slavnější sestru. Ale čím déle jsme zde byli, tím více jsme si uvědomovali, že tato úvaha, pokud kdy vůbec platila dnes rozhodně pozbyla jakéhokoliv smyslu.

Staré centrum města není tak honosné, jako pražské. Je o poznání skromnější, menší, ale nemůžu si pomoct, bez těch ohromných davů turistů, které potkáváme v Praze, vše působí velmi přívětivě, klidnou atmosféru doplňují nesčetné kavárny a restaurace, které mnohdy sází na tradiční slovenskou kuchyni. Je úžasné sledovat, jak z velké mísy číšník přímo na ulici servíruje klasické halušky, jak si hosté užívají venkovního posezení přímo na hlavním náměstí s atmosférou pohody, kterou dokresluje socha Čumila, svérázného pracovníka kanalizací, který odpočívá v kanálovém otvoru pozorujíce kolemjdoucí. I tento drobný žert vám ukazuje, že město se nepotřebuje brát smrtelně vážně a velmi mu tento přístup prospívá. Mimochodem, sochami a plastikami je město doslova poseto a najdete je téměř na každém veřejném prostranství.

V okolí náměstí je množství uliček a zákoutí, které svádí na pohodovou a romantickou procházku. Všude narazíte na kavárny, občas na klasické cetky, které musí být samozřejmě v každém městě, dokonce i na matrjošky došlo. Snad z jisté atmosféry, kterou jsem se nechal unášet mi ani ty matrjošky nijak nevadily a přešel jsem je s pobavením.

Centrum není nikterak velké, ale rozhodně stojí se zde trošku zastavit a rozhlédnout se okolo sebe. Směsice architektury, stylů a různorodost dodává neopakovatelnou atmosféru tomuto místu.

A teď malá odbočka. Pokud jste navíc fanoušek jakýchkoliv fantazy a sci-fi filmů, určitě nevynechejte jeden zapadlý obchůdek v centru města. Tváří se, jako prodejna obuvi, ale najdete zde plno neuvěřitelného zboží s tématikou této specifické pop kultury. Navíc je to po cestě k sídle prezidenta Slovenské republiky, takže si nijak nezajdete.

Od paláce prezidenta můžete dojít pěšky až nahoru na Bratislavský hrad, nebo si můžete procházku ještě prodloužit a navštívit nejprve Slavín, což je památník padlých vojáků.

Bratislavský hrad je v podstatě novostavba, s nadsázkou řečeno. Historie tohoto místa je sice více jak tisíc let stará, ale dnešní podoba hradu je z padesátých let minulého století. Hrad zároveň slouží jako expozice národního muzea a díky své poloze z něj máte dokonalý výhled na celé nábřeží Dunaje. Poblíž Bratislavského hradu je rovněž sídlo parlamentu Slovenské republiky, též zvaného Slovenská národná rada. Sídlo je další z řady pozůstatků monumentální architektury minulé doby, byť ale dostavována až na začátku devadesátých let.

Z hradu můžete spatřit další bratislavskou dominantu, most s vyhlídkovou věží UFO. Zřejmě není nikdo, kdo by si Bratislavu nespojil právě s Bratislavským hradem a touto UFO věží. A zde na vrchu, nad budovami města Bratislavy to najednou začne všechno zapadat. U hradu, jehož tradiční pojetí s vazbou na historii v kontextu s moderní stavbou vyhlídky UFO mi dojde, že Bratislava už dávno není ta druhá v řadě. Město s komplexem té věčně druhé. Bratislava totiž umě začala využívat své silné stránky a otočila svou nevýhodu do pozice, ze které udává budoucí směr města. Oproti Praze nezatížená historií, která ji nijak nesvazuje. Naopak z Prahy se stává živoucí přeměna na městský skanzen, město jako by poslední desetiletí přešlapovalo na místě a bálo se vůbec hnout, aby neposkvrnilo tolik žádanou historii a genius loci. Ale nedostává se Praha svou váhavostí naopak spíše do stavu konzervace, až hibernace? Vždyť poslední opravdový, odvážný stavební počin vznikl již v devadesátých letech s názvem Tančící dům, na který Praha zatím nedokázala nijak navázat. Naopak Bratislava se pustila do odvážné moderní přeměny, která aktuálně vrcholí právě na nábřežní řeky.

A je tady ještě jeden aspekt, který jasně hovoří pro toto město, a tím je členitost. Ano, Bratislava může nabídnout kopcovitý terén, který je tak moc důležitý pro celkovou atraktivitu místa. Vždyť podívejte se na podobné příklady, města, jež byly zbudovány z ničeho, jakým je Varšava, Berlín, či Rotterdam. Nikde nenajdete tolik členitý terén, jako zde v Bratislavě. Přitom všechna spojuje v podstatě podobný příběh. Z nevýhody dané historickým kontextem vytvořily svou hlavní myšlenku, ducha města. Ať už je to Berlín se svou dvojí tváří, díky které je dnes návštěvnickou perlou, ať už je to Rotterdam se svou mnohdy fantaskní architekturou, bořící zaběhlé stereotypy, nebo varšavské až Manhattanské panorama. Bratislava tak dostává svou polohou další trumf do rukou a zde na Bratislavském hradě s pohledem k řece Dunaji to můžete vidět zcela otevřeně a naplno.

A tak jsem si do tohoto trojlístku těchto měst zařadil i Bratislavu. Město, které je vycházející hvězdou mezi evropskými moderními městy. Mladé město s vlastním nezaměnitelným duchem a atmosférou, které navazuje na tradice, velmi efektivně je využívá ale není jimi svázáno, město, které nám za deset, patnáct let může nekompromisně vytřít zrak, nám trošku nabubřelým Čechům.

Tak držím place, Bľavo!

Mapa celého okruhu zde

Autor: Josef Géba | sobota 17.6.2023 13:00 | karma článku: 12,15 | přečteno: 423x
  • Další články autora

Josef Géba

Zápisky zkratkou: Dáte si čaj, drahá?

"Hned přijdu!", zavolal na nás z okna muž, zatímco my jsme čekali venku před domem. Byl to jeden z těch krásných jarních podvečerů ve Skotsku, uprostřed panenské přírody typicky holých kopců, vřesovišť, kamenných zídek a farem.

15.7.2023 v 13:00 | Karma: 18,49 | Přečteno: 365x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Zápisky zkratkou: Příště to bude lepší!

"Je to čím dál horší!", odpověděl mi obchodní partner na otázku, jak se mají a co nového v Holandsku. Byla to zajímavá podobnost k našemu způsobu všeobecně pojatých obchodních diskuzí u nás v Čechách. A tohle mě opravdu zajímalo.

8.7.2023 v 13:00 | Karma: 12,90 | Přečteno: 355x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Já a moje žena

Je tomu více jak 23 let, co jsem se seznámil se svou ženou, a více jak 18 let od doby, kdy jsme si řekli své Ano.

1.7.2023 v 13:00 | Karma: 22,55 | Přečteno: 426x | Diskuse| Osobní

Josef Géba

Na skok do Berlína

Říká se: "Postav dům, zasaď strom". A já k tomu s trochou dávkou nadsázky jen dodám: "...a zažít Berlín!".

24.6.2023 v 13:00 | Karma: 10,29 | Přečteno: 301x | Diskuse| Cestování

Josef Géba

Na skok do Dánska 7: Poslední dánské sřípky

Závěrečná kapitola o Dánsku se ponese v duchu "od všeho trochu". Pokusím se Vám trošku přiblížit, s čím lze počítat při cestě po Dánsku, co bych vám mohl doporučit, co bych udělal jinak. Prostě takový malý skromný rádce.

10.6.2023 v 13:00 | Karma: 11,42 | Přečteno: 262x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:25

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stojí, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:19

Nehoda zastavila v neděli dopoledne dopravu na hlavním železničním koridoru mezi Ostravou a...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, jeden člověk zemřel

28. dubna 2024  11:15

V Ostravě na ulici Rudné poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 424x
Tvůrce cestopisného blogu Zápisky (už nejen) z Holandska a nadšený cestovatel s potřebou pohodlné postele a vlastní koupelny. Více informací a článků najdete na www.zapiskyzholandska.cz

Seznam rubrik